Pages

Mari Kuruskan Badan~

Mari Kuruskan Badan~
Jangan malu-malu

Saturday, July 16, 2011

Filem baru Syamsul Yusof lepas KL Gangster - "Hoi Bapak Udang! Jangan Kacau Bapak Ayam!"

Gua nak ucap Assalamualaikum (ingat Nabil je ke pandai bagi salam)

Wah..gua tengok Syamsul Yusof tu makin tinggi dia punya idung...dah nak sama tinggi dengan idung zirafah....gua panas je dalam hati tengok...betul punya pailang nampak! Gua tengok die kecik besar kecik besar je...gua memang tak puas hati..gua  memang berapi je dengan mamat ni...gua kalo jumpe dia..gua memang bagi hantam bagi bengkok ni brader...gua kalo jumpe die..ayat pertama gua nak hentam die punye telinga..ayat cam ni;

"Brader..lu bile nak pinang gua? gua tak mintak bnyak..RM70 000 buat hantaran cukuplah...sikit punya timbang rasa wa kat lu bhai"

Amacam? Tak tergode ke dengan ayat gua yang macam romantik dan karat tak ingat ni. Sempena mood KL Gangster yang dah merasuk diri gua (walaupun tulus from deep of my heart..gua belum tengok lagi KL Gangster lu bhai....gua bukan malas..cuma gua risau kalo time raya nanti cerite lu keluar astro...kan dah rugi kalo gua tengok awal2..gua mesti support astro...lepas ni gua nak ajak lu kasi bako itu astro)...wei bhai? lu senyap je..ke lu bernanah telinga ngan gua..sorrylah bhai...lu kasi gua mati dululah baru gua diam.....hahahahah.

Lantaklah bhai..disebabkan lu..a.k.a Syamsul Yusof a.k.a Sol (nama glamer lu gua dengar Jozan duk ngumpat lu...gua rembat ah name ni) macam tak teringin pon nak ngorat gua..biar gua ngorat lu bhai...ni gua nak bagitahu..gua ni setakat masak2 ni gua bole duh..lu tak risau ah kot2 kena makan pasir ke, penumbuk ke, papan ke lepas kahwin sebab gua memang boleh masak kasi perut lu kembung..arini gua nak cerite kat lu macam mane nak masak hasil resipi ajaran turun-temurun warisan keluarga gua dari uwan gua yang die duk ajar mak gua dan mak gua duk ajar sama gua..lu dengar..bukak lu punya telinga bagi clear...lu jangan macam2 dengan gua..duduk sini dengar!

Woi langau! Tepi..tepi..aku nak balik makan nasi ni!..Tepi!!!!!!!!


RESEPI OMAK DEN, MADE FROM GOMONCHEH;

UDANG MASAK GULAI LOMAK CILI API

Gua tau lu suke makan seafood...lagi2 bila nama lu Shark...tapi gua mintak sorry lah awal2..gua carik jugak ikan jerung kat pasar tapi gua tak jumpe..gua masak udang je..hentam..

BAHAN-BAHAN (ini bukan aktiviti membahankan orang tapi bahan-bahan yang diguna oleh gua untuk masak):

1. Mestilah kena ada udang...kalau nak masak udang lu gune sotong..lu memang nak kena tibai ngan gua


2. Dah name pon masak gulai..so, pandai2 lah carik kelape tuk diperah santan, bagi yang pemalas bole beli santan kat kedai..dah siap perah toksah nak perah lagi takpon beli je santan cap kara

Ni kelapa yang dah di mesin/parut..kena perah dapatkan santan ye..bukan masak yang ni




3. Kalau nak sedap...lu boleh tambah sayur-sayuran yang sesuai dalam masakan ni..maksudnya..kalau lu teringin nak gulai udang dengan sayur kangkung..memang gua hentam je kepale lu..pilih yang logiklah macam terung ke...tomato ke..gua plak pilih peria..pahit tu ubat. Kasi potong ni peria dulu. Hiris2kan

4. Kunyit serbuk apa2 jenama lu hentam saja

5. Cili api / cili padi yang dah dimesin/ditumbuk 
6. Mesti ada garam....jangan guna gula..pantang mak gua gulai lemak cili api letak gula

7. Asam keping...lu kalo kenal asam boi je..tak tahu macam mana ciri2 fizikal asam keping..googlelah bhai!

8. Bawang merah dan bawang putih...gunalah setiap satu dalam 2 ulas...ikut kuantiti udang..lu guna banyak udang..banyaklah bawang

CARA-CARA LU NAK MASAK :
1. Mula-mula lu mesti rembat satu periuk...nampaklah proper masak gulai guna periuk..bukan frying pan. Saiz periuk ikut kuantiti nak masak..yang penting mesti muat.

2. Lu masukkan udang yang lu dah kasi siang dan bersih dalam periuk. Gua gigit lu punya telinga kalau taik udang pon still ade lagi tapi lu bantai masak.

3. Then, lu masukkan santan kat dalam periuk yang dah ade udang. Tips die kalau lu tak tau lu nak curah berapa banyak santan, lu tengoklah...kalau udang dah tenggelam tu kire cukuplah. Janganlah terlampau banyak sangat santan....kirenye..kalau udang lu tu stu mangkuk...santan lu guna dalam 1 setengah mangkuk udang tu. Nak lebih bole gak.
4. Bolehlah lu letak periuk tadi tu kat atas dapur gas. Kasi nyala api.

5. Sekarang, lu boleh masukkan cili. Kalau ikut kuantiti udang yang gua masak dan gua suka pedas2..dalam 3 setengah sudu makan lada gua letak. Tu kire okey dah..nak lagi pedas tambah lagi 1 sudu setengah lagi.

6. Then letaklah kunyit serbuk. Agak-agak lu lah bhai....letaklah bpe bnyak serbuk pon ikut level kuning yang lu nak. Gua letak dalam 1 setengah teaspoon.

7. Then, letak pulak asam keping. Mesti lu basuh dulu bhai...lu jangan jadi pengotor tak basuh pulak asam keping tu....so, letaklah dalam satu keping...kalau kecik letak 2 keping..ni nanti kalo tak rase sangat boleh letak 1 keping besar dan 1 keping yang kecik sikit.

8. Boleh letak garam dulu...sebab nanti bile dah menggelegak nanti lu boleh test lagi sekali kalau tak rase garam die bhai..so, lu letak garam sikit dulu..dalam 1 setengah sudu teh / sudu garam.

9. Agak-agak macam lu nampak bahan dalam periuk macam nak menggelegak...masukkan sayur yang nak campur tadi. Gua masukkan peria yang gua minat giler tu waktu mula2 nak menggelegak.

Ambik ko..ni peria!
10. Lu kacau2 lah masakan lu tu..jangan sampai menggelegak berbuih-buih sampai keluar dari periuk. Makin lame lu boleh nampak dengan mata kepala lu masakan makin lame warna makin kuning.

11. Sambil2 tu, try testlah rase tawar ke, masin ke, payau ke. Rase kurang tambah garam ke..pandai2 lu lah agak letak garam ikut suka hati lu punya jantung.

12. Akhirnya, bila rasa punya level lu dah puas hati, masakan dah jadi kuning, sayur yang masuk tadi dah empuk, udang pon dah empuk...so..dah masaklah tu. Lu tunggu apa lagi? Tutuplah api dapur gas!

Camnilah hasilnya..tapi ni belum kuning lagi..lu tunggu lagi beberape minit sampai kuning macam gulai tulah

13. Dah siap..dah bole mencekik..hidanglah..kalau lu nak makan dengan periuk2 sekali pon boleh

Nah ambik ko..aku siap ade side dishes lagi..ada bran?

SO.........amacam Shark? Lu ada berani tak nak pinang gua? Gua dah nampak lu macam sengih habis serupa macam jerung kat laut menyeringai nampak Paris Hilton mandi berbikini. Lu dah syok kat gua..lu cakap bhai..jangan buat gua panas je. Rembat gua secepat yang mungkin..gua tak mintak banyak, lu bagi gua keta sport satu ganti cincin belah rotan sudah. Nah, makan gulai ni sampai tercekik!

Gile sedap lu masak!...gua tak kire..ini perempuan gua punya..lu abang cik ka, abang andak ka..ini pompuan gua punya! Lu kalo taknak kahwin ngan gua..gua kasi pecah lu punya kepala!

Heh! Suka hati kau nak pecah kepala aku..aku pecahkan lubang idung kau dulu


P/S: Entry aku takde kene mengena dengan tajuk....layan!














Thursday, June 16, 2011

DARI ALAM ANGKER - Kisah 2 : Bila Langsuir Menangis

sambungan.................

(Jangan ah marah2 sebab crite tergantung..ni aku sambung, ha..ambik!ambik!bace!)

Lepas je selesai menyidai baju, kitorang pon gerak balik masuk asrama dan menuju ke bilik. Letih banget aku tengok muka si LG...bak kata Baim Wong dalam sinetron Sejuta Cinta Shaheeda Marshanda - "kecapekan!"

Sampailah kitorang kat bilik. LG cakap, dia memang dah tak larat dah nak buat apa-apa, hatta pergi ke tandas pon dah tak larat. Bagi dia, tahan je lah sampai pagi esok, yang penting dia nak tido je sekarang. LG terus tidur sambil sebelum tu sempat say gudnite kat aku ngan lagi dua orang roomate aku, Wakaka (bukan nama sebenarnya) dan Jozan(bukan nama sebenar gak). Katil LG sebelah katil Wakaka, dan katil aku plak bersebelahan ngan katil Jozan. Apa kejadahlah nama samaran yang aku bagi kat kawan aku ni..argh!..lantak ah!

Before ni aku ada cakap yang aku nak masak megi 2 minit tu. So, lepas je si LG dah terbongkang tido, aku pon terus memasak(cara cakap macam nak masak rendang ayam). Sementara tengah tunggu megi tu betul2 empuk, si In (classmate aku dan bilik dia selang satu bilik ngan bilik aku, aku ada mention pasal budak ni kat entry lepas) pon datang menziarah. Apalagi, kitorang pon borak ah cam cik kiah berjumpa mak temah walhal waktu prep tadi berborak juga, gaya macam mati je kalau tak berborak 24 jam. Pintu bilik dibuka, memang dibuka pon utk biar cahaya lampu koridor masuk. Biasanya, kalau dah pukul 12 ke atas, aku ngan roomate lain akan buka balik lampu( kalo warden muncul, tutup ah) tapi disebabkan malam ni si LG dah tido dlm keletihan, aku taknak ah bukak lampu. Bagi dioa nyenyak tido..kesian beb.

So, dipendekkan cerita, In pon baring2 atas katil aku sambil kepala dia hadapkan ke arah katil LG. Aku pulak duk kat lantai sambil makan megi. Wakaka duk study biologi, si Jozan duk nak buat hot coklat(kot..sebab aku tak ingat dia tengah buat apa waktu tu). Kitorang suma cot-cet sesama sendiri. Memang nikmat aku makan megi .
Tengah aku syok makan (waktu tu baru 3 suap aku jamah), tiba-tiba In bersuara.

In: Eh LG, apsal bangun? Tak leh tido ke?

Kitorang sume pandang LG. Suapan ke 4 aku terhenti. Dia diam, tak bersuara. Aku pulak tiba-tiba tanya dia;

Aku: Weh,nak megi? (Sambil angkat mangkuk megi cam angkat piala emas acara tembak2)

Senyap. LG senyap.


Dia cuma duduk tegak, tak bergerak langsung. Dan tiba-tiba dia cakap dia penat.Penat sangat, katanya. Kitorang swoh dia tidur balik. Dah nama penat, apa kejadah pulak tiba-tiba nak bangun. So, LG baring balik. Aku sambung lagi makan. Syok gila....sampailah In tiba-tiba tepuk bahu aku. Aku pandang dia dan buat muka cam bengang sebab kacau pemakanan aku....tapi In terus buat muka seolah-olah dia baru je dapat perintah mahkamah, kena gantung sampai mati. Mata In terus hala ke LG. Aku pahamlah maksud minah tu. Dia swoh aku pandang LG. Aku pun pandang ah ke katil LG.

LG dah bangun lagi sekali. Duduk melunjur. Matanya tepat memandang aku ngan In sebab kitorang macam berhadapan dengan dia.

Aku dengan In mula rasa cam LG lain macam. 2,3,4 kali In tegur dia, panggil2 dia tapi dia diam je. Tak berkata tapi mata dia...walopun gelap dan ada cahaya lampu koridor je melimpah masuk dlm bilik aku,,,tapi aku boleh nampak macam mana mata dia waktu tu.

Macam....macam pandangan yang..seram.

Wakaka dengan Jozan pulak pun sama duk tanya2 LG. Kitorang suma dah bangun dari duduk. Bergerak ke arah katil LG. Mana tau ada masalah. Bila dah datang dekat dia....lagi jelas aku boleh nampak mata dia. Aku duduk depan dia, yang lain plak berdiri dekat2. Kitorang berdiplomatik ah, tanya dia..kenapa, apsal tak tido, ada masalah ke, cerita lah.

dan..........tiba-tiba....dia sengih...bukan, bukan sengih...tapi lebih kepada menyeringai....macam tu.

Waktu tu, susah aku nak cakap tapi sebagai kawan dan teman sebilik LG, aku dan yang lain2 tahu...menyeringai dia itu dah membawa maksud lain.....lebih tepat lagi...minah ni dah macam kena sampuk...sebab, muka tu..bukan muka LG yang aku kenal.

Apalagi, aku terus bangun. Yang lain pun gerak jauh2. Muka masing2 dah cuak...saling2 pandang-pandang. Tanpa kata pun kitorang dah faham yang masing2 cuba sampaikan ayat macam ni;

"LG dah lain macam..macam kena sampuk..macam kena rasuk...ke histeria?"

"Aku rasa LG ni lain macam ni...macam terkena sesuatu ni", kata In kat kitorang.

"Nak buat apa ni?" tanya aku sambil waktu tu LG dah sengih2 pandang kitorang suma.

In terus berlari keluar sambil kata dia nak panggil Naimah. Naimah tu roomate In. Dia kira cam yang paling alimlah antara kitorang...kira aku ni perangai cam babun,,,naimah tu cam ustazah ah..(ustazah ah sangat..kihkih)...Naimah datang..lampu bilik dibuka.

Hambik kau. Bila lampu dah buka...aku boleh nampak mata LG merah gila. Macam merah saga....takpun merah macam mata vampire...(serius..waktu tu, aku takut pandang mata dia dan kitorang memang elak dari pandang mata dia). Kitorang try berinteraksi dengan LG...tanya dia, suruh dia mengucap....tapi malangnya...dia terus menyeringai..ketawa...dengan mata merah dia tu..perghh...si Jozan awal2 dah lari keluar bilik...takut nak mampus...cipan!

Tinggallah aku, In, Naimah dengan Wakaka. Waktu ni takde sape lagi tahu apa yang dah jadi...tapi disebabkan si Jozan dah berlari keluar...so, mesti ah sume orang yang masih tak gheti nak tido lagi kat asrama ni tahu. Beberapa budak yang berani, masuk dalam bilik aku.

Kitorang start baca yassin. Waktu baca tulah, si LG agresif sikit. Dia tak meronta-ronta tapi die tolak-tolak kitorang yang tengah membaca ni. Serius, aku pegang tangan dia yang duk tolak2 bahu aku tu, sambil tu dia cakap dengan suara garau(bukan macam suara normal dia);

"diamlah..janganlah baca..diam..diam..berhenti!"

Kuat. Kuat betul tenaga LG waktu tu. Sambil baca Yassin, sambil tangan aku pegang tangan LG. Kuat macam tenaga lelaki. Kitorang ramai2 pegang dia. Sambil tulah dia merayu;

"Panas..aku panas..jangan baca!"

Dan tiba-tiba dia nangis. Peluk Naimah yang duk sebelah dia;

"Naimah..aku takut...naimah..aku penatlah..penat sangat...naimah..takut"

Waktu merintih tu, LG macam jadi diri dia yang sebenar...dia menangis dan merayu dekat kitorang.

"Tolong..aku penat..tolong aku takut..."

Ni jugak yang LG katakan..kitorang teruskan lagi baca Yassin..ada yang lain, duk berkerumun jadi penonton...cis..(tapi waktu tu..entah kenapa..takde sorang pun terpikir nak panggil warden..entah..aku pon tak tahu..namepon aku ngah sibuk handle LG dlm bilik)

Lepas merintih dan merayu...LG tiba-tiba bertukar balik cam mak lampir. Suara garau...marah2 kitorang suruh berhenti baca Yassin..tolak2 kitorang ngan tenaga luar biasa....tapi still tak agresif...still terkawal....Dan dia bertukar balik jadi LG yang sebenar..kembali merayu dan merintih....Merayu dekat Naimah...cakap penat..berhentilah baca..tolong aku..aku panas..aku takut.....tapi waktu tu...Naimah buat dek je....kitorang yang lain tinggal bapa kerat je lagi ayat nak habiskan bacaan...aku dengar naimah tanya dia siapa;

LG:Tolong..aku penat...aku takut.....(merayu..tapi nampak cam tipu)

Naimah pandang dia. Tajam.

Naimah: kau siapa...jangan kacau kawan aku...

LG:naimah..panas...takut....aku panas....penat.......

Naimah:Keluar..jangan kacau dia...

LG tiba-tiba ketawa..menyeringai...sambil ketawa..dia pandang2...jenguk2 kat muka kitorang yang lain..aku dah seram sejuk dah..bulu roma boleh tercabut gak lah time tu...ketawa dia tu..mak aih..memang cam mak lampir. Rupa-rupanya..ade masa...yang merayu tu LG..tapi ade masa...."bende" dalam badan LG tu yang menyamar jadi LG...duk merayu2 kat kitorang. Macam tulah keadaan dia..sekejap ganas..sekejap merintih..ketawa...menyeringai sambil pandang kitorang..sampailah kitorang habis baca Yassin.

Lepas tu..aku cam samar2 je...tapi yang aku ingat..lepas penat duk sekejap ketawa..sekejap merintih....sapu muka dia ngan air Yassin...(kot..tak bape ingat)...suruh dia mengucap...baca macam2 ayat....last2 skali..LG jadi lemah..time tulah dia menangis sepuas-puasnya..dia cakap dia takut sangat2...penat sangat2....akhirya..dia yang dalam pelukan Naimah waktu tu...akhirnya tertidur. Kitorang perlahan-lahan baringkan dia...dia tido.

Semua orang terus keluar dari bilik. Jam dah tunjuk pukul 2.40 pagi..........megi aku dah kembang...homework aku dah terbungkang tak dibuat.

Semua orang tergosip....tanya itu-ini. Kitorang..ahli pasukan penyelamat LG dah tak larat nak cakap ape. Cuma..mampu bersyukur sume dah selesai. Satu kejayaan pada kitorang...masalah settle tanpa campor tangan warden yang garang tu. Suma orang duk tanya aku, camne leh jadi camni...aku diam...duk termenung....dan akhirnya aku bersuara;

"Tadi..tengah malam tadi..aku ajak dia teman aku sidai baju kat belakang. Dia kata dia penat sangat waktu tu....sebab tu ke dia kena? Tapi aku takde apa-apa lak" tanya aku balik kat diorang.

Suma angguk2..buat muka tengah memikir habislah.

"Mungkin jugak...dia penat sangat...'benda' tu senang ah nak masuk. Dia penat, keadaan dia lemah plus emosi tak stabil sebab banyak kerja...tu yang kena sampuk kot...keteguran kot...kau tak kena sebab kau kuat..hehe", jawab Naimah. Yang lain pun sokong.

"Aku rasa bersalah lak..kalaulah bukan sebab aku yang ajak dia teman aku sidai baju malam2 buta ni..mesti dia takde apa2", jawab aku lagi..menyesal sungguh ayat.

"Benda nak jadi..takpelah..dah settle pon", In tolong jawab..tenangkan hati aku gak.

Akhirnya...disebabkan jam dah tunjuk pukul 2.55 pagi, kitorang sume masuk tidur dan berhenti cakap pasal kejadian tu.

Esok paginya...waktu nak kejutkan LG...bangun Subuh dan siap g sekolah..dia nampak normal..macam tak ada apa-apa jadi. Cuma waktu aku kejutkan dia, dia just cakap;

"Aku rasa cam baru bangun daripada buat kerja yang berat gila...rasa cam penat sangat ah...tak puas tido"

Kitorang yang lain dalam bilik tu..mampu senyum je. Kitorang pun tak kata apa-apa pagi tu...cerita tu pun tak dibangkitkan.

Sampailah.............

Tengahari tu...lepas lunch, kitorang masing2 balik bilik nak bersihkan diri dan solat Zohor sebelum pergi prep petang pulak. Waktu tulah sio LG tanya kitorang, apa yang jadi dekat dia semalam. Kitorang pandang2 antara satu sama lain. Aku tanya dia, dia tak ingat ke apa yang jadi, then dia cakap dia tak ingat apa2 pun. Dia pelik sebab pagi tadi waktu kelas agama...ustazah X (warden kitorang)..panggil dia kat depan dan tanya sama ada dia dah ok ke belum. Dia pun pelik dan tanya ustazah tu apasal tanya dia macam tu. Ustazah tu pun cakap yang budak junior yang cerita kat dia apa yang jadi kat LG...tapi ustazah tu suruh LG tanya orang lain apa yang jadi disebabkan LG tak ingat langsung apa2. Tapi ustazah X siap pesanlah, kalo jadi lagi macam ni...panggil dia..hehhe...rasa cam tergugat kot.

Akhirnya, kitorang pon cerita apa yang jadi dari A sampai Z. Hambik ko! Terkejut beruk si LG. Tak percaya sampai ternganga. Dia terus rasa seram sejuk...kitorang ni...dari semalam punya seram tak ilang lagi. LG memang terkejut gile!

Sejak malam tu....kitorang dah kurangkan dah aktiviti sidai2 baju malam2 ni. Budak2 lain pon kena tempiasnya, takut nak sidai baju malam2. Lepas dengar je cerita "tersampuk di ampaian" tu..budak2 dah jarang nak basuh baju malam2...er..tapi kejap je lah..lepas cerita dah basi...dah tak ingat...diorang start baliklah aktiviti lama...termasuk aku..hahah

Seumur hidup aku..itulah first pengalaman "kawan aku disampuk setan" jadi dalam hidup aku. Mungkin taklah seseram mana cerita ni..tapi tetap beri kesan kat aku jugak. Pengajarannya...tak elok pergi menyidai baju malam2...mana tahu, mungkin waktu malam tu..si LG ni tertolak anak setan tengah gayut2 kat ampaian..tersepak anak setan ngah kencing ke...mana tahukan........mereka makhluk yang tak nampak dek mata kasar manusia.........renung2kan.............



Saturday, June 11, 2011

DARI ALAM ANGKER - Kisah 1 : Bila Langsuir Menangis


Sekarang jam menunjukkan tepat pukul 1.34....dan aku tiba-tiba termenung buat seketika, jari-jemari yang tidak berapa halus, mulus dan cun ibarat jari-jemari Nora Elena (chewahh!!) ini terhenti daripada mengetuk kekunci. Nasib baik tak bersawang.

Blog.
Blog aku.
Nasib baik takde sawang.

Ha...ha...ha...haa!

Memang banyak cerita nak dimerepekkan di sini tapi aku MALAS. Itulah alasan paling klise. Tapi aku memang dah malas, nak buat camne lak kan? Tapi, hari ini, cik badak bajet pink tapi sebenarnye kelabu a.k.a kembar aku (sebab waktu sekolah dulu, budak junior mesti asyik tersilap panggil nama aku, diorang selalu tertukar nama aku ngan nama kawan aku cik badak bajet pink tapi sebenarnye kelabu nih..pastu nak buat muka cumil cakap; "Eh, ingatkan kak lily tadi, ghupenyer kak sheeda!".....tensen!). Eh, apa aku merepek ni? Patut aku cerita pasal budak badak ni, tapi dah melalut hal junior lak..hahahha...so, cik badak ni a.k.a lily namanye dah duk pot pet tanyer, bila aku nak update blog....jadi, disebabkan peminat aku dah tanyer, aku update jelah..tak gitu?

Aku tengok, otai-otai blogger, yang separuh otai, yang sikit-sikit otai dan yang cikai cam aku...banyak gak tulis entry pasal cerite hantu. Hantu heng sanalah, umah diorang berhantulah, adik diorang kena kaco hantulah...takpon cerita hantu reka-reka sendiri. Jadi, aku pikir, apalah salahnya kalau aku pon nak sibuk-sibuk cerita pasal hantu gak. Tapi hari ini, aku nak cerita benda betul-betul jadi punye. Pengalaman aku sendirilah. Takut tak? Mungkin lepas ni Uncle Seekers tu boleh bungkus blog dia, sebab blog aku plak populer...aku jadi Mak Cik Seekers lepas ni.

Hebat.
Perasan lak kau ni.

Intro dah panjang, aku pon tak nak ah membebel lagi. Terus ceritalah. Ni kisah aku waktu Form 5. Bila aku ingat balik, aku rasa nak reverse je jam kehidupan aku ni, pergi balik waktu tu. Sebab, aku nak repeat balik trial SPM..erk? Apa aku cakap ni? Repeat SPM? YEK, malas ah!

Okeh, serius! Dipendekkan cerita, asrama aku, kitorang ni tinggal bilik-bilik. Satu bilik, ada empat orang babun student. Sorang roomate aku, namanya Lady Gagak (bukan nama sebenar) a.k.a LG ni amek seni lukis tuk subjek SPM dia. So, nak dijadikan cerita...budak-budak amek seni lukis selalu balik lambat ah ke asrama. Selalu diorang tak join prep, nak-nak lagi waktu tu tengah busy nak siapkan projek SPM punya pasal. Budak-budak cikai cam aku ni, selalunya kul 11.30 confirm dah ngilai-ngilai kat hostel dah...nama hostel aku ATT iaitu stand for Asrama Tun Teja.

Biasalah, aku ni memang suka buat aktiviti malam-malam bute. Stay-up buat revision homework yang tak siap waktu prep sebab banyak borak, makan-makan megi nak isi perut kalau DS (dewan selera) tak hidang makanan yang lebih menaikkan nafsu waktu supper, borak-borak sambil melawat geng-geng dari satu bilik ke bilik yang lain dan tak lupe juga untuk basuh baju kotor aku. YUP! Malam masih muda. Jadi, satu malam tu, aku pun pergilah melenggang ke tandas tuk basuh baju. Rasanya jam waktu tu tunjuk pukul 11.50 rasanya. Tandas tak banyak orang. Aku sorang je yang terkial-kial basuh baju malam tu. Hanya ada 2, 3 orang je manusia singgah sebab nak terkencing.

Settle.
Baju sume dah settle dibasuh.
Jam menunjukkan pukul 12.30pagi.

Aku masuk bilik. Tengah berkira-kira, patut ke aku sidai baju sekarang atau sidai pagi esok je. Ampaian kalau nak diikutkan, sebelah bilik aku ni je, bukak tingkap, dah nampak. Siap ado bumbung laie. Tapi, nak pergi ke ampaian tu kalau jalan kaki, nak kena buat u-turn, punyalah jauh woi! Itu yang malas tu. Tapi bila aku pikir, kebarangkalaian aku nak sidai baju aku pagi esok tu mungkin hanya 0.001% jeh. Dahlah bangun lambat, cukup-cukup je waktu tu untuk aku spendkan diri aku untuk mandi pagi, solat subuh dengan bersiap-siap sebelum prefect menggedik nak kunci asrama. ARGH!!! Aku fed-up! Nak g sidai alone, aku cam cuak pulak hari ni! Nak ajak orang, lagi 2 ekor roomate aku dah ghaib. Yang lagi sorang, si LG tak balik-balik lagi dari bilik seni sebab buat projek. Nak ajak yang lain, pon aku malas. Last-last, aku malas nak pikir, aku capai mangkuk, sudu, garfu ngan sepeket megi tom yam. Ready nak melantak.

Pukul 12.50.

Tengah terkial-kial betulkan tuala kat pinggang aku yang nak melorot, aku nampak LG balik. Gembira plak aku bila nampak dia..rasa macam nampak Johnny Depp bawak rombongan nak meminang. Muka Lg memang tak boleh blah. Muka penat nak mampus. Capek banget!

Dia senyum je kat aku. Aku pun senyum dan start buka cerita. Dia layan je. Tetiba aku teringat something. Aku ngan LG ada hobi yang sama. Basuh baju tengah malam. So, kalau ada hari si LG basuh baju tengah malam, aku yang akan teman dia gi sidai baju.... Tapi, selalunya si LG yang akan basuh baju tengah malam dan swoh aku teman dia. Aku selalunya akan berani pergi sidai- baju sorang2 memalam cenggini. Jadi, aku dapat idea.

Aku : LG, aku dah basuh baju. Banyak oo. Kau rasa better aku sidai sekrang jugak ke atau aku sidai esok je.

LG: Sidai jeh malam ni, kau macam lah bangun awal esok. Tak sempat punya nak sidai kalo tunggu esok (jawab dengan suara letih)

Aku: Tapi aku cam cuak ah nak g sidai malam ni. Dah dekat kul 1 ah.

LG: Meh aku teman!

Aku: Alah, toksah ah! Kau letih kot. Baru balik lagipun. Aku ajak In ah!(In tu classmate aku, bilik dia selang satu bilik ngan aku...tu pon geng bersantai waktu malam gak)

LG: Takpe ah, aku boleh ah teman. Ralat lagi.

Akhirnya, lepas si LG beria-ria confirmkan aku yang dia boleh temankan aku, aku pon layankan jelah. Kitorang pon sama-sama menuju ke tempat ampaian tuk menyidai. Suasana memang sunyi. Walaupun budak-budak kat asrama tak tidur lagi dan masih duk heng sana heng sini, tapi kawasan ampaian tetap sunyi sepi dan gelap. Hanya ada cahaya lampu dari bilik-bilik yang degil nak light-off je menerangi kawasan. Kat belakang asrama pulak, kawasan hutan.....terdengar suara unggas sahut-menyahut. Sambil menyidai, kitorang borak-borak sebab nak hilangkan cuak. Tapi aku tahu, si LG ni letih bebenor. Mata dah minta nak pergi tidur. Bila dah habis sidai baju, aku memang lega tahap maksima. LG terus ajak aku cepat-cepat berambus dari situ sebab tiba-tiba dia kata dia letih sangat dan tak larat dah walhal tadi boleh gak borak walopun macam terpakse jeh. Kitorang pon blah...........

dan.......

bermulalah kejadian yang tak pernah aku sangka akan jadi dalam hidup aku...juga dalam hidup LG....

kejadian yang aku takkan lupa sampai sekarang....

.....malam berhantu tu



BERSAMBUNG>>>>>>>>>>>>>>>>


Tuesday, May 31, 2011

CATATAN SEORANG MEROYAN

Jam menunjukkan tepat pukul 1.07 pagi waktu entry ini mula-mula ditulis. Lama. Lama sangat. Lama sangat rasanya aku tak update blog cikai aku ni. Malas. Malas sangat. Malas sangat nak update plus aku tak beridea bernas langsung untuk merepek di sini dan hari ini dengan segala kudrat tulang empat kerat yang aku ada, aku gagahkan juga jemari tembam aku untuk menari sambil mengetuk.ngetuk setiap huruf kat keyboard Acer terchenta aku ni. Eceh!!...

Banyak mende jadi sementara tak update blog ni...benda-benda yang jadi itu semestinyalah selain daripada aktiviti gi praktikal, gi makan, g tido, gi mandi, g minum, g kencing dan lain-lain lagilah. So, tak nak cakap banyak...cerita jelah terus..(aku terasa macam ayat-ayat aku berperasaan lemau...heh!)

1. PRAKTIKAL? HABIS SUDAH!!!
    Yes! Bangga, suka, terharu, gembira dan teruja sebab akhirnya dah selesai sudah practical course aku selama setahun yang bukan sahaja menyeksa jiwa dan raga, tetapi juga menyeksakan otak dan badan aku. Habis, dah habis dah praktikal. Lama siot praktikal kat hospital Melako tuh..setahun tuh macam-macam jadi. Sekarang sume dah settle, aku nak enjoy..sebelum sambung belaja lagik..hah? sampai tua kot aku belajar jek..heh!

2. MAKAN ITU PASTI
    2, 3 hari before abes praktikal year aku yang cam hell tu (walopun banyak gak dapat belajar...), aku ngan geng-geng praktikal kat hospital Melako tu pon buatlah aktiviti makan-makan sikit..er..bukan sikit tapi makan banyak-banayk kot...tengok jelah gamba kat bawah..terserlah kegelojohan aku membaham makanan di Seoul Garden.


     Memang kenyang wa cakap lu! Semua orang memang ada perut sampai 4 bahagian macam lembu tu. makan macam setan kot..erk..tak..makan macam manusia yang disampuk setan..heh.... Rasanya, malam yang nilah pertama kali aku rasa macam puas makan kat Seoul Garden..selama ni, manjang tak puas je..dasar kuat makan betul aku ni....

3. AKU, BOLA dan FUTSAL
    Ceh! First time aku cakap kat Along ngan Bang Cik aku yang aku main futsal, dia orang telah memandang sinis dan mentertawakan aku dengan nada yang hina...(tak, aku saja je tulis camni untuk nampak dramatik sikit)...tapi memang dia orang gelakkan aku..tak percayalah tu!. Ceh, walopun aku ni kecik sikit je daripada si Dottie tu tapi jangan ingat aku tak pandai nak main futsal eh..ceh!...tak sikit punya semangat ke aku siap beli lagi kasut futsal kat Parkson dengan harga RM50 je...terima kasih sebab buat jualan penghabisan stok akhir tahun Mr. Parkson(takde makne aku nak beli kasut ratus-ratus hinggit tu)...dan pertengahan bulan lima aritu, aku jadi wakil kolej ke Sukan-sukan Kolej Bersekutu UiTM @ SUKOB...masuk futsal lah kan, takkan aku masuk lontar peluru pulak..dan akhirnya team aku tak kalah..tapi kitorang tak menang..itu je...malas nak explain..sedeh!


4. AKU JADI CIKGU? PERSONAL TUTOR TU!
    Pagi Jumaat ari tu, telefon bimbit jenama NOKIA aku yang kalau baling dekat dinding sekuat hati pon, confirm tak rosak tu telah berbunyi..tanda ada orang call. Hati aku cam sedih bila tengok yang call tu Along aku a.k.a aka sulung aku..cit! aku ingatkan pakwe aku call..(walopun aku takde pun pakwe..haha)...dan start dari hari itulah aku dilantik secara rasmi jadi tutor tolong ajarkan anak sedara aku iaitu anak Along aku, si Apis tu. Dia dah nak PMR tahun ni tapi belajar macam budak tadika.....susah yang amat!!!..Disebabkan Along aku dah fed-up nak antar si Apis tu gi tusyen yang mahal tapi dia punya improvement cam hampeh, dia decide suruh aku je yang ajar budak Apis tu..heheh..aku no hal, lagi-lagi bila ado gaji ni..Aku on jeh...Nama pun tengah bercuti dan bersantai kan....siaplah kau Apis..kau mesti tak suke Mak Su kau ni ajar kau...memang bersilatlah aku nanti

Arghh! tensen bila dapat tahu entry aku ni tak best pon...tapi takpelah...kalo ade orang sudi baca pon kira Alhamdulillah!!....bilalah aku nak jadi blogger fofuler nih..hahah..perasan..

Adios!!






Thursday, April 28, 2011

AKU, LRT, SEORANG TUA dan BUKU

     Ketika coretan ini ditaip oleh diriku, aku sedang mendengar lagu-lagu hindustan yang merdu menusuk telinga dari koleksi filem-filem box-office dan air mata darah dari Bollywood...sesungguhnya aku masih tidak dapat menerima kenapa Shah Rukh Khan itu tidak meminang Kajol sebagai isterinya sedangkan mereka ibarat Kapal Titanic tersergam indah sebelum tenggelam akibat melanggar ketulan ais akibat kecuaian anak kapal yang mengemudinya setelah duk asyik menyekodeng Jack dan Rose bercumbu-cumbu....hahahha..maaf mengarut dan merepek di malam hari..(lagu Mehndi laga Ke Rakna dari filem cambest Dilwale Dulhania Le Jayenge sedang berkumandang ketika ini). Lama tak update blog, lama tak tulis apa-apa kat blog and now, here I come! The lady with zero power but 100% energy generated from the deepest heart..trimas!

     Sekali aku merepek, aku macam tak boleh stop..hahaha..takde apa yang best jadi tapi Ahad lepas, on 24th April aku telah merajinkan diri yang memang teruja ini ke PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR di PWTC itu. Aku seorang diri sahaja ya kawan-kawan setelah semua mangsa yang dikesan tidak dapat menemani diri aku yang kerdil ini akibat sebab-sebab tertentu. Tetapi, mengikut logik akalnya, aku seronok je shopping buku kat PBAKL tu sorang-sorang sebab nama pon aku ni agak kuat ulat bukunya, jadi lebih baik dan afdhallah kalau aku seorang diri sahaja melayan kegilaan den ini.

     Mula-mula aku rancang nak pergi pagi dalam pukul 9 macam itu dengan alasan tak nak bersesak sangat dengan orang ramai waktu naik LRT dan aku pun nak kejar novelis kesayangan aku iaitu kak Nurul Syahida - the writter yang buat booksigning buku baru dia entitled VALENTINA NERVOSA dalam pukul 10pg sampai 12 tengahari tetapi disebabkan mak aku, abang aku, akak ipar aku dan tak ketinggalan dua orang anak buah aku yang nangoi tahap mak lampir nak pergi rumah kenduri kahwin dalam pukul 11 macam tu, aku terpaksalah memendam rasa seketika sebab abang aku nak hantar aku kat LRT Bandar Tasik Selatan sekali jalan sahaja nanti bila diaorang semua keluar, dia pun senang, tak payah nak buat kerja dua kali..ye tak? Ye kan jelah! Tapi dalam pukul 11.30 jugaklah baru gerak..heshkkkgyargh!

     Dah lah aku baru je beli tiket, LRT dah sampai, dan dengan maju jaya dan kudrat yang ada aku berlari nak kejar tren yang dah nak gerak tu tapi disebabkan aku tak nak kepala aku terputus di penggal pintu LRT aku pon bersabar jelah tunggu tren seterusnya yang lambat nak mampuih gak! Dan akhirnya dalam pukul 12 lebih, barulah aku sampai PWTC tu dan nasib aku pun baik sebab tak ramai sangat human being dalam tren masa tu.

     Biasalah, kalau jalan seorang diri ni, langkah kaki akan jadi pantas dan aku pun jalan macam ada stalker tengah kejar aku. Masuk je kat hall karangkraf, aku terus cari kak Nurul Syahida @ Kak Shai..perghh! Aku nampak! Aku nampak! Secara live aku nampak dia dan aku teruja macam aku nampak Brad Pitt tengah bagi flying kiss kat aku. Dengan tak sabar dan gelojohnya, aku pon bergegaslah pergi cari buku VALENTINA NERVOSA @ VN kat tengah-tengah hall. Aku ingatkan Kak Shai tu akan duklah terpungguk kat meja penulis tu, jadi dengan pandainya aku pun pergilah shopping buku-buku lain lagi yang ada dalam hall Karangkraf tu....dah beli beberapa buah buku, aku pun pergi bayar dan sambil beratur nak bayar, aku jeling-jelinglah Kak Shai dan akhirnya aku rasa macam depresi gila bila aku tak nampak pun batang hidung dia hatta tudung dia skali pun...in other words, dia dah BALIK!!!!!!!!!!! Ceh! Kecewalah gak tak dapat sign dia tapi takpelah, nak buek camno! So, aku pon teruskan bershopping lagi.......inilah dia gambar yang menunjukkan suasana PBAKL yang sesak bagai nak rak....

Toot!~ Yang pakai tudung merah tu Fauziah Ashari..da legend bagi aku, novel dia Pergilah Sepi novel pertama aku baca secara sorok-sorok kat MRSM dulu..hahah

Pintu gerbang ke daerah Karangkraf yang bosar nak mampuih!

H.M Tuah Iskandar yang pernah datang sekolah aku dulu, aku dah pernah ambik autograph dia waktu dia datang dulu tapi buku nota tu dah ghaib takpon dah selamat kena bakar!

Books Tower

Marilah membaca kerana membaca jambatan ilmu...oh Yeah!~walopun makcik baca buku resipi bagaimana membuat kuih cara 

Bila dah penat, kita lepak aja kat sini supaya orang lalu boleh sepak sesuka hati..hahaha


 
Koleksi buku yang telah berjaya di beli oleh aku yang tak berape banyak duit pon


     Memang best tahap cipan-cipan kenduri kahwin! Seronok dan aku telah berbelanja macam orang gila dengan menghabiskan sebnyak RM130 untuk bershopping buku..hahaha..beli buku..bukan baju..kan berfaedah gitu..hhaha..so, every year kena jadi acara wajiblah sebab I love book like crazy gituh!....Penat berjalan, penat tangan mengendong plastik buku dan penat juga mental aku melayan jurujual Linguaphone (alah, mesin ke ape tah yang duk swoh ajar bahasa asing tuh cam bahasa Inggeris ke, Spanish ke)...

     Apa-apa pun, kita memang kena jadi rakyat Malaysia yang kuat membaca. Jangan asyik nak suruh anak-anak je baca buku tapi mak bapak tak rajin pun nak membaca. Membaca jambatan ilmu dan gunakanlah jejantas ketika melintas....Adios!

p/s: Tajuk entry aku ada perkataan 'SEORANG TUA' tapi sebenarnya takde kena mengena langsung mana-mana manusia warga emas dalam entry kali ini..saja aku letak dalam tajuk..sebab aku saje-saje nak mengada..hah!

    

Tuesday, April 12, 2011

Kita Ambil Saja Award Itu!


Here are rules to abide accepting this award :
1. Post linking back to the person that gave you the award
2. Share 7 random things about yourself
3. Award 15 recently discovered blogs
4. Drop them a note and tell them about it

1. SIAPA SI BAIK HATI PEMBERI AWARD NI?
Terima kasih daun keladi bunting pagi kepada Maira-chan kerana dengan sudi dan bangganya telah menganugerahkan aku award yang cumil ini. Sesungguhnya ini adalah award pertama yang dimenangi saya dan saya ucapkan terima kasih kepada semua jutaan peminat saya...eceh! Maira, nak signature aku tak? Ahaks!

2. 7 RANDOM THINGS ABOUT SHEEDA MINHAJ
1) Suka makan, siapa sokong aku, sila buat tangan macam Usop Wilcha ye...ate kome ni pon!
2) Anak bongsu tapi selalu di salah anggap sebagai anak sulung.....menangis mak aku dengar.
3) Baca komik....tengok anime Jepun....seronok tuh!.
4) Ada 10 orang anak sekarang...yang sulung tingkatan 4, yang bongsu bru masuk setahun...bukan anak tekak,   anak pokok pon bukan, tapi anak buah..muahhaha!
5) Aku tak pernah main ice skating...hahahhaha
6) Aku tak pernah pergi Singapore, mak aku pernah pergi siap naik train lagi......so? Suka hatilah aku nak tulis ape, nama pon random things kan..heh..
7) Sekarang dah tak minat Shahz Jaszle tapi aku minat Kak Limah ngan Usop Wilcha pulok...soley..soley...

3. BLOG YANG BERTUAH DI 'AWARD'KAN OLEH AKU
And the winner goes to................

  2) Kecil Molek
  3) Maira-chan
  4) Ema-gode
  6) Nek Nak On Air
  7) Sap-Kiki
  8) Cahaya Utk Ain
  9) Yana Si Penjual Brooch Kiut  nak beli ke? klik lah sini..sume cumil cm tuannyer!
10) Farah Nadiah
11) Beebirku
12) Jem-iera
13) Kereta Mayat
14) Cokelat Syiqa
15) Popolita


4. NOTE UNTUK SI PENERIMA AWARD TERHEBAT
Jangan risau...........semua dijamin yup2!



Dah lame aku tak buka blog, skali bukak, ade dapat award lah polak..hahahha..tenkiu Maira..duk kat Jepun lek lok ye..krim salam kat hubby..ho yeah!!





Monday, April 04, 2011

Si Pemalas dan Si Adik Kembar

     Andai kata kalaulah blog aku ini sejenis roti cap Gardenia atau Mighty White, sesunggungnya sudah semestinya blog milik aku ini sudah lama basi, berkulat, luput dan berbau tengik mengalahkan kentut badak! cacing pun boleh membina empayar kerajaan di sini jika betullah blog aku ini sekeping roti.
  
     Aku tahu, hampir berkurun lamanya si pemilik blog yang pemalas tahap lipas ini (iaitu aku sendiri) tidak pernah sudi untuk meng 'update' apa-apa entry baru di sini. Maaflah kepada mereka yang sudi menjadi follower dan menjadi pelawat sebab aku memang sentiasa slow motion dalam memeriahkan blog sederhana ini. Maklumlah, bila dah semester akhir nih, dan bila dah dekat nak habis semester ni, mestilah sibuk nak buat final project kan? Walaupun bukanlah setiap hari pun aku sibukkan diri dengan project tu tapi kira aku ni berdedikasilah juga kerana meninggalkan alam berblogger demi markah seciput untuk menaikkan pointer aku paling koman pun 0.01. Hebatkan? Hebat macam cipan. Nasib baik aku nih bukan blogger fofuler semedang cam Hanis Zalikha yang cun-melecun meletop-letop tu, so, in other words, tak akan ada sape-sape marah aku kalau tak update blog nih. Haish!

     Aku a.k.a si pemalas masih tetap malas walaupun sedang berusaha untuk menjadi si rajin. Tetapi, malas-malas aku ni pun aku masih ingat jugalah nak mandi walaupun sekali sehari. Kira baguslah tu daripada satu hari aku tak mandi lansungkan. Enough!!

     Cukup-cukuplah pasal aku yang malas tahap karma ni. Nak ceciter sikit pasal adik kembar si FACEBOOK. Huish?? FACEBOOK ada adik kembar? Mark Zuckerberg tu memang tak kahwin lagi dan sesungguhnya dia tidak pernah memberadik kembarkan si FACEBOOK ngan mana2 social network yang lain...okelah, sebenarnya aku letih dan tak tahu nak merepek apa pasal adik kembar FACEBOOK ni, so..pandai-pandai ah baca ayat tak berapa panjang kat bawah ni;


SIAPA FACEBLOG?????????





Edit
Inilah dio lambang si FACEBLOG

SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH




     

      IYA! Itulah dia penerangan pasal FACEBLOG ni, trimas untuk team FACEBLOG sebab memudahkan kerja aku sebab aku cuma copy and paste je penerangan penuh ayat skema di atas untuk diletakkan di entry aku ni..So, siapa-siapa yang tak malas dan suka dan rajin berblog, boleh lah lawat2 FACEBLOG ni si siput kembar

     Aku pun dapat tahu pasal FACEBLOG pun lepas aku syok baca satu blog ni, iaitu blog cik nani_namaku..anyway, thanks ye cik nani kerana memfollow saya (dia kater aku best..hahahhaah). Apa-apa pun enjoy lah dengan FACEBLOG ni..pink kaler gitu!

     Latest update, aku dah settle final year project aku...OH YEAH!! Rasa macam dah terbang ke planet Marikh dengan belon udara panas je...Tinggal nak presentation sahaja pada sabtu ini tapi aku memang confuse sekarang sebab, hari yang sama juga ada ujian Munsyi (ujian yang kena amek kalo apply USM, macam ujian psikologi kot)...presentation aku maybe start dalam pukul 9 pagi dan munsyi test tu pulak pukul 10. Aku kalo boleh nak amek gak ujian tu tapi takut aku tak sempat nak rush pergi tempat ujian. Argh, malas ah pikir, esok ah baru pikirkan apa nak buat. Dasar pemalas tahap babun betul aku ni.

     Apa-apa pun, sekarang aku memang seronok...tak sabarnya aku nak tamatkan practical year aku nih dengan gemilang dan cemerlang sambil bergoyang..OH YEAH!..Oh, hari Ahad ni ada orang nak belanja aku karoake...aku akan pastikan orang itu belanja aku makan sekali..sedap gilos Seoul Garden...memang koyaklah poket orang tu aku kerjakan Ahas ni

    JANGAN LUPO SINGGAH SAHUR KAT FACEBLOG!!!

Sunday, February 27, 2011

FAKTA, AUTA DAN APA DA!

Alkisah, aku ada kawan, si Safrah. Semalam pulak tah macam mana adalah birthday dia. HEPI BIRTHDAY SAP!!! Pakwe dia dengan romantiknya telah mengadakan majlis makan-makan ayam BBQ di pantai Pengkalan Balak malam semalam tetapi sebenarnya bukan malam tapi tengah malam nak ke pagi bute. Kamilah orang gila yang dah macam zombie bila berBBQ pukul 2-3 pagi dan pada pukul 3 pagi juga aku mencari toilet sejauh 150 meter untuk terkencing disebabkan toilet yang berdekatan penuh dengan tahi sama ada tahi manusia atau haiwan bergelimpangan di lantai sampai aku rasa sesak nafas!

Sebenarnya bukan cerita pasal aku nak terkencing atau cerita pasal tandas yang penuh dengan tahi di sini sana tapi aku just nak mencoret sedikit perkara yang auta saja lebih tapi fakta tah ke mana.....esh..malas nak cakap, so bacalah kepada yang sudi..huhuhuhu......

ALKISAH SATU

 Auta : 
Orang kata aku ni sombong tetapi orang yang selalu kata tu orang lelaki..perempuan suma kata aku baik dan peramah..hahahha

Fakta:
Sebenarnya aku ni tak sombong...peramah lagi lah suka menemuramah..baik lagi gitu...bukan nak pujilah..tapi aku memang suka bajet kerek dan sombong macam cicak kubing kalau dengan orang jantan..sebab?? Sebab aku tak suka gedik...aku rasa kalau dengan lelaki tak kenal, tak kuasa nak mesra macam dah kenal 1000 tahun..tapi dengan kawan2 lelaki yang dah lama kenal atau yang baru kenal tapi boleh get along ngan aku, aku on je..tut...tut...

ALKISAH DUA

Auta :
Banyak orang tak caya aku ni single-mingle, available, belum berpunye dan belum di cup oleh sesape. Ni yang buat aku angin dan rasa macam nak bom orang!

Fakta:
Sebenarnya, yang cakap tu...sedare-sedare aku takpun kawan-kawan mak aku. Biasalah, seorang perempuan berumur 22 tahun di zaman serba moden, canggih, teknologi di hujung jari dan urban ini, adalah amat pelik dan jelik jika masih single tanpa ada cowoknya! Itulah sebenarnya pemikiran mak cik-mak cik ni...asal umur cam aku ni je mesti dah nak kahwin lah, nak tunanglah....asyik-asyik tanya "Dah ado boipren ko?" "Yang ni bilo lagi nak langsungnyo?" Apa dia ingat cari bakal suami itu macam cari baju bundle ke? Aku muda g ah!!!(ayat tak puas hati dari wanita single)

ALKISAH TIGA 

Auta:
Orang perempuan berasal dari Negeri Sembilan = kuat marah + garang + queen control + gila harta

Fakta:
Sebagai anak jati Negeri Sembilan Darul Khusus yang terchenta, bukanlah kami ini perempuan ganas dan kasar seperti Xena the Warrior Princess (contoh yang tak ada kaitan...sorry)...tapi kami ini sebenarnya keturunan perempuan yang tidak suka ditindas, tidak mahu lembik-lembik (asal orang cubit sikit, menangis...asal orang cuit sikit, jatuh...alahai..lemah aku!) Kami sebenarnya perempuan yang kuat berdikari..hahhahha..sikit punya bagus kalau dapat bini tough macam ini..sure lelaki-lelaki di luar sana setia pada yang satu...tak mahu yang lain!!!!(iklan pantene Anggun dengan suara Vanidah Imran)..pasal harta tu, bukan kita orang yang mata duitan, dah nama pon adat pepatih..takkan nak langgar adat...tak bagus gtu!

ALKISAH EMPAT

Auta:
Perempuan itu...melecehkan, terlalu kompleks dan banyak songeh!

Fakta:
Perempuan itu cermat, teliti dan berhemat tinggi sebenarnya! Bukan suka-suka kami ni nak banyak songeh tapi setiap songehan kami itu membawa kepada sejuta erti positif yang menbahagiakan semua orang. Aku bagi contoh;

Tersebutlah kisah seorang budak perempuan bernama Rosnah Karin, bersiap di hadapan cermin untuk ke sekolah. Dia melihat rambutnya yang panjang mengurai dan mengerbang-ngerbang mengalahkan pontianak Jumaat Kliwon yang selalu di war-warkan rakyat Indonesia itu. Rambutnya juga basah. Akhirnya, dia mencapai getah rambut dan sikat lalu berlari ke arah dapur berjumpa ibu dan ayah.....dan si ibu dan ayah berkata;

Ayah: Moh sini ayah ikat rambut kamu tu
(Ayah mengikat rambutnya yang basah tanpa disikat)
Ibu:How dare you ayah? Rosnah Karin, pi keringkan rambut dengan hair dryer cap Samsut yang ibu beli dekat Court Mamai tu. Lepas tu mai dapur balik, ibu sikat rambut kamu yang mengalahkan Lion King tu dan ikat cantik-cantik macam nak pergi birthday party.
Ayah: Yo Yo Ooo!

Kalau aku jadi Rosnah Karin, mesti aku dengar cakap ibu aku. Ada ke nak pergi sekolah dengan rambut yang tak sikat, basah lencun dan terus di ikat tanpa dikeringkan. Walaupun bukan semua orang ada hair dryer, sekurang-kurangnya usaha gigih la juga nak keringkan rambut tu..takpun toksah ikat dulu, tunggu kering baru ikat. See? Perempuan bukan leceh tapi cuma teliti. Rosnah Karin mesti lebih dihormati di sekolah kalau datang dengan rambut yang kemas bukan rambut yang lemas!

ALKISAH LIMA

Auta:
Orang semua ingat aku nurse bila aku cakap "saya pelajar yang sedang praktikal di Hospital Melaka"....weh..pleaseeeelahhhh!!!

Fakta:
Perhatian semua rakyat jelata,.....gue bukan suster ya kalian semua! Gue ini belajarnya farmasi...kaitannya dengan obat-obatan..ngak adanya jadi suster dong!! Sikap orang dekat Malaysia, asal cakap keja atau praktikal dekat hospital ingat jururawat....rakan-rakan, di hospital tu banyak lagi profesion lain selain jururawat..ada doktor, ahli fisiologi, pegawai sains, pembantu perubatan, pegawai dietitik, pegawai farmasi, pembantu farmasi,cashier kantin hospital....jadi sila bertanya lanjut sebelum ada cuba meneka-neka yang bukan-bukan.







Wednesday, February 23, 2011

MonoloQue - Tiada Kata Secantik Bahasa [Official Video Clip].mp4

SONGS THAT INSPIRED ME SEPARUH MATI (JAN - FEB 2011)

Sungguh berkurun lamanya blog biasa dan biasa dan biasa ini sepi, sunyi dan suram tanpa sebarang entry dari aku a.k.a tuan punya blog. Seperti biasa, aku ni memang tak ada penyakit serius tetapi aku ada penyakit sebati dalam diri iaiti

Malas
Malas
Malas
Bertangguh

Jadi, kalaulah malas itu telah aku taip sebanyak 3 kali tuan-tuan dan puan-puan, ini bermakna, malaslah yang menyebabkan blog aku ini seperti jasad tidak bernyawa. Jadi, setelah cuba memerah otak mencari idea apakah yang boleh aku repekkan di sini, akhirnya hari ini aku mula menulis entry baru ni. Aku nak cerita sikit pasal beberapa lagu yang inspired aku untuk 2 bulan terawal ini. Lagu2 yang aku selalu pilih dalam list lagu2 karoake aku, lagu2 yang aku rajin nak download melalui IMESH (aku pelajar, sengkek..so, manalah aku ada banyak duit nak beli cd album original ke...baik aku p makan...even maher zain punyer lagu pun aku download ajer..actually bang cik aku bising betul bile aku berkire nak beli album maher zain...ceh, dia gaji riban2 bolehlah cakap!) dan lagu2 yang aku akan dengar bile aku beronline setiap malam. Just wonder, if I ever have as good voice as Siti Nurhaliza or Diana Ross or Saloma ke, memang dah lama aku pergi ujibakat mentor ke atau mentol sekali pun (tapi aku takkan pergi ujibakat AF sebab AF is lame macam tah ape2!)...please....dont summon me because I'm beautiful!. CHECK THIS OUT;

1. Remake : Tiada Kata Secantik Bahasa - MonoloQue

Aku tak PERNAH kenal siapa itu MonoloQue...sama ada dia tu pendekar ke atau pak lebai...but when I listen to this song...remake of P.Ramlee's song from film Anakku Sazali (tragis tahap manggis crite ini), aku rasa macam...weh...aku addicted dengan lagu nih!! Well, after that I know MonoloQue was the singer of 'Dinda Kanda', duet with Atilia... satu lagi lagu yang bagus untul telinga aku juga. Aku tak cakap versi monoloQue lebih bagus ke sebab the original song from P.Ramlee still the bestest ever tetapi MonoloQue tak gagal untuk buat manusia yang bertelinga agak macam orang veteran macam aku ini suka pada remake yang dia buat itu. Kadang-kadang aku terpikir, adakah MonoloQue tu sebenarnya menyanyi dalam tidur atau memang die menyanyi sampai tertidur sebab his lentok-lentok style of singing make him unique.

2. That's Why (You Go Away) - MLTR

Kalaulah Bhaiya (mat Bangla, cleaner dekat hospital yang aku tengah pratical sekarang) nyanyi lagu ni khas untuk aku dengan penuh perasaan walaupun pelat-pelat, aku sanggup kahwin dengan dia kalau dia ajak aku kahwin. Terlalu romantik! Terlalu menusuk kalbu! Terlalu....arghhh...memang masuk dalam hati terus jumpa otak dan tak tahu nak cakap apa. MLTR itu terlalu sinonim dengan lagu-lagu jiwang yang buat kita rasa seolah-olah bercinta adalah satu-satunya benda yang kita perlu buat dekat dunia ini. Aku sanggup beli 10 token, pergi karoake box (atau karoake jamban - name glemernyer), habiskan semua token tu untuk lagu ini sahaja. Please, I want to meet someone that willing his whole heart to sing this song for me...khayalnyerrr!

3. InsyaAllah - Maher Zain

Ni bukan klise atau berpura-pura alim. Tiada kaitan langsung dengan itu...This song, superb and totally amaizing!. Bang Cik aku yang selalu bergelumang dengan Linkin Park dan Muse tahap gaban pun dah bertukar kepada Maher Zain's die hard fan - kipas susah mati yang memang susah nak mati! He is incredible sebab boleh buat berjuta-juta orang inspired by all of his songs. Tapi benda yang aku paling kagum, Maher Zain siap translate lagu ini dan nyanyi dalam Bahasa Melayu tanpa ada pelat-pelat...mean dia betul-betul practice sampai pagi kot supaya lidah tak berbelit cakap melayu. Whatever it is, Maher Zain had done a good job! Hayati lirik dia betul-betul dan korang akan rasa nak nangis (hahahah)

4. Goodbye - Air Supply

Aku ini memang pelik. Sebab apa aku pelik? Sebab aku terlampau addicted dengan love songs especially yang oldies sikit2 (yang sedap di dengar di telingalah) walaupun aku ini bercinta atau berjiwang-jiwang pun tak pernah. Aku seolah-olah dapat rasa perasaan yang betul-betul mendalam anggota Air Supply bila dia orang nyanyi lagu ni dan kalaulah pakwe aku nyanyi lagu ni kat aku and after itu dia kata "kita break up"...kau orang rasa aku nak break up ke dengan dia? mestilah aku tak nak sebab lagu ni dah buat aku touching sampai nak cium bumi...mana boleh senang2 nak clash pulak?? So, kalaulah satu hari pakwe aku nak clash dengan aku, sila jangan nyanyi lagu ni! Aku boleh mendengar lagu ini sahaja ketika menghafal Pharmacology...unsangkerable!

5. Kalau Berpacaran - Suhaimi Mior Hasan, Ana Rafalli, Altimet

Seriously to say, first time I heard this, aku ingat suara Suhaimi Mior Hasan tu Broery Marantika tetapi it was totally ridiculous sebab Broery Marantika dah R.I.P....hahahah..takkanlah orang dah selamat ke alam lain boleh muncul balik menyanyi pulakkan...yang penting lagu ini dari mula sampai habis...baik liriknya atau rentak dia, semuanya catchy dan interesting. Pendidikan moral sambil berhibur memang bagus sebab lagu ini bukan sahaja suruh kita jaga adab dan batas pergaulan tetapi sebenarnya nak sindir suruh jangan duk berzina sampai terberanak anak luar nikah. Kalau teras macam nak 'ringan-ringan' ke, anda-anda dengarlah lagu ini sebab anda boleh pandang-pandang tapi jangan pegang-pegang....biar malu2 kerana malu itukan perisai orang beriman. Apapun, Altimet memang sesuai sebagai si setan penghasut dlm lagu ni.

6. Just The Way You Are - Bruno Mars

Heheheh....You're amazing, just the way you are!!!..hohoho..lupakan seketika minah sexy dalam video klip lagu ini (die mcm tak seswai untuk lagu ni...diorang patut suruh perempuan yang lebih innocent dan ade soft beauty..not a hot chick like her!)...lagu ini macam tunjukkan mamat ni punye keikhlasan dalam describe awek dia..seolah-olah macam..tak kisahlah kau hodoh ke, tak cantik ke tapi mamat tu tetap anggap awek dia amazing disebabkan diri awek tu sendiri..hahahah..walaupun sebenarnya Bruno Mars ni mungkin memang nyanyi untuk perempuan yang lawa2 je tapi bagi aku lagu ni macam motivate sikit..hohoho..tak pasal je termotivate by Bruno Mars...stick pada ayat ni - "JUST THE WAY YOU ARE"- kan macam ayat motivasi je tuh..huhu

Banyak lagi lagu yang boleh buat gegendang telinga rasa menari-nari tapi aku malas nak tulis semua..sebab bukan ada orang kisah pun..enjoy je lah apa yang aku repekkan di sini.



Followers ~ Anak2 Ketam

Emotion Levelita~

There was an error in this gadget