Gua nak ucap Assalamualaikum (ingat Nabil je ke pandai bagi salam)
Wah..gua tengok Syamsul Yusof tu makin tinggi dia punya idung...dah nak sama tinggi dengan idung zirafah....gua panas je dalam hati tengok...betul punya pailang nampak! Gua tengok die kecik besar kecik besar je...gua memang tak puas hati..gua memang berapi je dengan mamat ni...gua kalo jumpe dia..gua memang bagi hantam bagi bengkok ni brader...gua kalo jumpe die..ayat pertama gua nak hentam die punye telinga..ayat cam ni;
"Brader..lu bile nak pinang gua? gua tak mintak bnyak..RM70 000 buat hantaran cukuplah...sikit punya timbang rasa wa kat lu bhai"
Amacam? Tak tergode ke dengan ayat gua yang macam romantik dan karat tak ingat ni. Sempena mood KL Gangster yang dah merasuk diri gua (walaupun tulus from deep of my heart..gua belum tengok lagi KL Gangster lu bhai....gua bukan malas..cuma gua risau kalo time raya nanti cerite lu keluar astro...kan dah rugi kalo gua tengok awal2..gua mesti support astro...lepas ni gua nak ajak lu kasi bako itu astro)...wei bhai? lu senyap je..ke lu bernanah telinga ngan gua..sorrylah bhai...lu kasi gua mati dululah baru gua diam.....hahahahah.
Lantaklah bhai..disebabkan lu..a.k.a Syamsul Yusof a.k.a Sol (nama glamer lu gua dengar Jozan duk ngumpat lu...gua rembat ah name ni) macam tak teringin pon nak ngorat gua..biar gua ngorat lu bhai...ni gua nak bagitahu..gua ni setakat masak2 ni gua bole duh..lu tak risau ah kot2 kena makan pasir ke, penumbuk ke, papan ke lepas kahwin sebab gua memang boleh masak kasi perut lu kembung..arini gua nak cerite kat lu macam mane nak masak hasil resipi ajaran turun-temurun warisan keluarga gua dari uwan gua yang die duk ajar mak gua dan mak gua duk ajar sama gua..lu dengar..bukak lu punya telinga bagi clear...lu jangan macam2 dengan gua..duduk sini dengar!
Woi langau! Tepi..tepi..aku nak balik makan nasi ni!..Tepi!!!!!!!! |
RESEPI OMAK DEN, MADE FROM GOMONCHEH;
UDANG MASAK GULAI LOMAK CILI API
Gua tau lu suke makan seafood...lagi2 bila nama lu Shark...tapi gua mintak sorry lah awal2..gua carik jugak ikan jerung kat pasar tapi gua tak jumpe..gua masak udang je..hentam..
BAHAN-BAHAN (ini bukan aktiviti membahankan orang tapi bahan-bahan yang diguna oleh gua untuk masak):
1. Mestilah kena ada udang...kalau nak masak udang lu gune sotong..lu memang nak kena tibai ngan gua
Ni kelapa yang dah di mesin/parut..kena perah dapatkan santan ye..bukan masak yang ni |
4. Kunyit serbuk apa2 jenama lu hentam saja
5. Cili api / cili padi yang dah dimesin/ditumbuk
7. Asam keping...lu kalo kenal asam boi je..tak tahu macam mana ciri2 fizikal asam keping..googlelah bhai!
8. Bawang merah dan bawang putih...gunalah setiap satu dalam 2 ulas...ikut kuantiti udang..lu guna banyak udang..banyaklah bawang
CARA-CARA LU NAK MASAK :
1. Mula-mula lu mesti rembat satu periuk...nampaklah proper masak gulai guna periuk..bukan frying pan. Saiz periuk ikut kuantiti nak masak..yang penting mesti muat.
2. Lu masukkan udang yang lu dah kasi siang dan bersih dalam periuk. Gua gigit lu punya telinga kalau taik udang pon still ade lagi tapi lu bantai masak.
3. Then, lu masukkan santan kat dalam periuk yang dah ade udang. Tips die kalau lu tak tau lu nak curah berapa banyak santan, lu tengoklah...kalau udang dah tenggelam tu kire cukuplah. Janganlah terlampau banyak sangat santan....kirenye..kalau udang lu tu stu mangkuk...santan lu guna dalam 1 setengah mangkuk udang tu. Nak lebih bole gak.
4. Bolehlah lu letak periuk tadi tu kat atas dapur gas. Kasi nyala api.
5. Sekarang, lu boleh masukkan cili. Kalau ikut kuantiti udang yang gua masak dan gua suka pedas2..dalam 3 setengah sudu makan lada gua letak. Tu kire okey dah..nak lagi pedas tambah lagi 1 sudu setengah lagi.
6. Then letaklah kunyit serbuk. Agak-agak lu lah bhai....letaklah bpe bnyak serbuk pon ikut level kuning yang lu nak. Gua letak dalam 1 setengah teaspoon.
7. Then, letak pulak asam keping. Mesti lu basuh dulu bhai...lu jangan jadi pengotor tak basuh pulak asam keping tu....so, letaklah dalam satu keping...kalau kecik letak 2 keping..ni nanti kalo tak rase sangat boleh letak 1 keping besar dan 1 keping yang kecik sikit.
8. Boleh letak garam dulu...sebab nanti bile dah menggelegak nanti lu boleh test lagi sekali kalau tak rase garam die bhai..so, lu letak garam sikit dulu..dalam 1 setengah sudu teh / sudu garam.
Ambik ko..ni peria! |
11. Sambil2 tu, try testlah rase tawar ke, masin ke, payau ke. Rase kurang tambah garam ke..pandai2 lu lah agak letak garam ikut suka hati lu punya jantung.
12. Akhirnya, bila rasa punya level lu dah puas hati, masakan dah jadi kuning, sayur yang masuk tadi dah empuk, udang pon dah empuk...so..dah masaklah tu. Lu tunggu apa lagi? Tutuplah api dapur gas!
Camnilah hasilnya..tapi ni belum kuning lagi..lu tunggu lagi beberape minit sampai kuning macam gulai tulah |
Nah ambik ko..aku siap ade side dishes lagi..ada bran? |
SO.........amacam Shark? Lu ada berani tak nak pinang gua? Gua dah nampak lu macam sengih habis serupa macam jerung kat laut menyeringai nampak Paris Hilton mandi berbikini. Lu dah syok kat gua..lu cakap bhai..jangan buat gua panas je. Rembat gua secepat yang mungkin..gua tak mintak banyak, lu bagi gua keta sport satu ganti cincin belah rotan sudah. Nah, makan gulai ni sampai tercekik!
P/S: Entry aku takde kene mengena dengan tajuk....layan!
hahahaha pminat tegar sol upeny!! dy tgh single mingle tu.. pe lg, chance mmng bsar! hik3.. trliur la tgk msak lmak cili api tu.. adoi~~
ReplyDeletejemput singgah ANASAURUS :)
hahah...kalo ade chance jadi bini gangster pas ni....terliur ke?jomlah masak..okeh!
ReplyDeleteweh kembar! if nk guna ayam..still buat mcm ni eh?>lg 1.mmg kuning die lambat nak nampak eh?
ReplyDeletesheeda..agk2 klo xltk asam keping 2 jd ap??
ReplyDeleteo0o0keh cip...
ReplyDeletepuasa kang delete ni semua ni.
ReplyDeleteGua tanak nampak mende mende yang boleh gugat iman nanti.
ngok ngek
Delete